Utjecaj promotora na ekspresiju gena za glikoprotein D pseudorabiens virusa pri imunizaciji plazmidnim i adenovirusnim vektorima : doktorska disertacija - Ambriović Ristov, Andreja (A. Ambriović, 1997)
Sažetak: Konstruirani su plazmidni vektori u kojima se nalazi gen za glikoprotein D (gD) pseudorabiens virusa (PRV) pod kontrolom tri promotora: promotora prvog ranog gena humanog citomegalovirusa (CMV), promotora dugog ponavljajućeg slijeda virusa Rousovog sarkoma (RSV) i mišićno specifičnog promotora humanog gena za desmin (DES). Plazmid pMLPgD, u kojem se gen za gD nalazi pod kontrolom glavnog kasnog promotora adenovirusa tip 2 (MLP), konstruiran je ranije. Pročišćenim plazmidnim vektorima pMLPgD, pCMVgD, pRSVgD i pDESgD vakcinirani su miševi, intramuskularnim putem, s tri različite doze, jednom ili dva puta. Enzim-imunološkim testom u serumima vakciniranih miševa, pokazana je prisutnost gD specifičnih protutijela u približno 80% mišev, bez velikih razlika u količini protutijela potaknutih različitim plazmidnim DNA.