Uloga NMDA i GABAa receptora u regulaciji respiracijskih bulbosinalnih neurona : doktorska disertacija - Đogaš, Zoran (Z. Đogaš, 1997)
Sažetak: U cilju proučavanja regulacije respiracijskih bulbospinalnih neurona ovaj rad ispituje hipotezu da receptori ekscitacijskih aminokiselina sudjeluje u neurotransmisiji ekscitacijskog odgovora ekspiracijskih (E) bulbospinalnih neuronan na ulazne signale od kemoreceptora kariotidnog tjelešca. Pokusi su izvađani na paraliziranim, ventiliranim i vagotomiranim psima pod barbituratskom anestezijom. Promptna, kratkotrajna aktivacija kemoreceptora postignuta je bilateralnim injiciranjem bolusa fiziološke otopine zasićene ugljičnim dioksidom (PC=2]93 kPA) u autoperfundirane zajedničke kariotidne arterije. Spremnik sa sustavom solenoidnih zalistaka pod tlakom uporabljen je za injiciranje bolusa CO2 neposredno prije početka neuralne ekspiracijske faze izvedenog iz freničkog neurograma otprilike jednom u minuti.