Utjecaj stresova na kliničku sliku posttraumatskog stresnog poremećaja u hrvatskih ratnih stradalnika : doktorska disertacija - Jukić, Vlado, liječnik (V. Jukić, 1997)
Sažetak: Danas je nesporno da iznimno snažan stres može dovesti do privremenog ili trajnog psihičkog poremećaja. Međutim, trebalo je dosta vremena da bi ovu činjenicu službena medicina i psihijatrija prihvatile. Iako je i prije bilo nekih naznaka prihvaćanja ove mogućnosti, može se reći da je 1980. godine pojavom posttraumatskog stresnog poremećaja (posttraumatic stress disorder - PTSD) kao psihijatrijskog nozološkog entiteta u trećem izdanju Dijagnostičkog i statističkog priručnika za mentalno zdravlje (DSM-III) Američkog psihijatrijskog udruženja službeno prihvaćeno ono što su laici i od prije znali i tvrdili - ekstreman stres može uzrokovati psihički poremećaj.