Vibracijska dinamika molekula s unutrašnjom rotacijom na niskim temperaturama : doktorska disertacija - Mohaček Grošev, Vlasta (V. Mohaček Grošev, 1995)
Sažetak: Molekule s unutrašnjom rotacijom predstavljaju temeljni problem i model za analizu dinamike molekula od biološkog interesa, u kojima se pojavom vodikovih veza i nabijanja fleksibilnih prstenova vibracijski problem samo još usložnjava. Izborom molekula nitrometana i toluena koje sadrže matilnu grupu koja je simetrični zvrk i čije je prijelaze unutrašnje rotacije moguće opaziti u Ramanovim niskofrekventnim spektrima učinjen je prvi korak u razumjevanju dinamike složenijih sistema s asimetričnim rotorima.Pokazalo se da je Ramanova spektroskopija dobro sredstvo za ispitivanje visine barijere unutrašnje rotacije ako se mjere širine metilnih Ramanovih modova u ovisnosti o temperaturi. Također se Ramanovom spektroskopijom mogu izvrsno detektirati faze između kristalne i tekuće faze i to u intervalima užim od dva stupnja K.