Utjecaj pentadekapeptida BPC-157 na cijeljenje primarnih koloničnih anastomoza : doktorska disertacija - Zoričić, Ivan, liječnik (I. Zoričić, 1997)
Sažetak: U ovom eksperimentalnom radu na albino štakorima soja Wistar, muškog spola, tjelesne mase oko 200 grama, učinjena je na nepripitomljenom i najdistalnijem dijelu debelog crijeva resekcija crijeva i niska terminoterminalana kolo-kolonična anastomaza uz primjenu BPC 157, koji je u dosadašnjem eksperimentalnim radovima pokazao značajan organoprotektivni učinak. Kolo-kolonična anastomaza terminoterminalnog tipa učinjena je jednoslojnim produženim invertirajućim šavom i to polifilamentnim sintetskim atraumatskim koncem debljine pet nula (5-=). Otopina BPC-157 primijenjena je jednokratno, a aplicirana je intragastično, intraperitonealno i lokalno (vršeći toaletu rubova otvorenog crijeva) u dozama od 10 g (mikrograma) i 10 ng (nanograma)/kg tjelesne mase. Životinje su žrtvovane nakon 2, 5, 7 i 10 dana.