Vazoaktivne tvari u posteljicama normalnih i preeklamptičnoh trudnoća : doktorska disertacija - Červar-Živković, Mila (M. Červar-Živković, 1996)
Sažetak: Vazospazam posteljičinih krvnih žila i oštećenje endotela jedni su od glavnih poremećaja u preeklampsiji. Cilj našeg istraživanja bio je odgovoriti na pitanje: a) da li je izlučivanje vazoaktivnih tvari iz trofoblasta u uzgoju promijenjeno u preeklampsiji, b) utječu li najčešće primjenjivani lijekovi u prevenciji i liječenju preeklampsije: aspirin, magnezijev sulfat i dihidralazin na izlučivanje vazoaktivnih tvari iz trofoblasta u uzgoju, i c) mijenja li se u preeklampsiji vezanje najučinkovitijeg vazokonstruktora, endotelina-1, na stanične membrane posteljice i trofoblasta. Stanice citotrofoblasta pripravljene su od posteljica 14 zdravih trudnica i 15 trudnica oboljelih od preeklampsije koje su rodile prije termina (od 31. do 36. tjedna trudnoće) i u terminu (od37. do 40. tjedna trudnoće).