Usporedna analiza pohranjivanja transplantata rožnice kod kunića i čovjeka : Prilog formiranju prve hrvatske očne banke : doktorska disertacija - Gabrić, Nikica (Nikica Gabrić, 1997)
Sažetak: Cilj ove disertacije bio je istražiti da li se uspješnost transplantacije rožnice može pobolčjšati uporabom rožnica koje su bile prethodno pohranjene u tzv. Očnoj banci. Za uspješnost transplantacije rožnice, tj. za održanje bistrog presadka na primaocu bitno je presaditi rožnicu s što većim brojem endotelnih stanica (čija je glavna uloga dehidracija rožnice (tj. njeno "razbistrenje") te pokušati spriječiti ili bar ograničiti intenzitet razvitka transplantacijske reakcije. Kvaliteta presadka (glede broja i morfologije endotelnih stanica) može se provjeriti u specijaliziranim institucijama - očnim bankama, dok razvitak transplantacijske reakcije ovisi o postojanju senzibilizacije primaoca na antigene davaočeve rožnice. Disertacija se satoji od tri dijela: