Regulacija bakra u boćatog raka Carcinus Aestuarii (Nardo) : doktorska disertacija - Devescovi, Massimo (M. Devescovi, 1996)
Sažetak: Regulacija bakra u bočatog raka Carcinus aestuarii istraživana je u uzorcima iz prirodnog okoliša tijekom godišnjih doba, ciklusa presvlačenja te u laboratorijskim uvjetima kod osmotskog stresa. Bakar je određen metodom atomske apsorpcijske spektrofotometrije. Neposredno je određen sadržaj bakra u hemolimfi i hepatopankreasu neovisno o određivanju koncentracije bakra u pojedinim tkivima raka. Volumen hemolimfe je određen originalnom metodom prostora bakra tj. iz omjera sadržaja i koncentracije bakra prisutnog u hemolimfi. U hemolimfi su određene i koncentracije proteina i hemocijanina. Međuovisnosti sadržaja bakra hemolimfe, hepatopankreasa i čitavog raka su matematički izražene. Prikazan je model prema kojem se volumeni hemolimfe i mekih tkiva rakova mogu procijeniti na temelju promjene koncentracije bakra hemolimfe.