Prilozi rješavanju problema automatskog prevođenja korištenjem teorije formalnih jezika : doktorska disertacija - Igaly, Goran (G. Igaly, 1997)
Sažetak: Prijevod je svaki uređen par riječi odgovarajućih jezika. Problem automatskog prevođenja može se opisati kao problem određivanja potpune relacije prevođenja na temelju skupa poznatih prijevoda. U prvom poglavlju se definiraju pojmovi faktora riječi, faktora jezika, faktorizacije, usklađene faktorizacije i sintaktičke ekvivalencije uz kontrolni jezik. Pokazuje se veza između šetnji u grahu i određenih tipova faktorizacije. Drugo poglavlje bavi se udaljenošću faktorizacija riječi. Poopćavaju se pojmovi Hammingove odnosno Levenshteinove udaljenosti. Pomoću udaljenosti faktorizacija definira se udaljenost riječi. Razmatra se problem usklađivanja duljina faktorizacija. U trećem poglavlju se uvodi pojam formalnog reda i pokazuje kako se tvrdnje izrečene pomoću formalnih jezika poopćavaju za slučaj formalnih redova (polinoma).