Određivanje proteinaza trichomonas-a tenax-a : doktorska disertacija - Šegović, Sanja (S. Šegović, 1997)
Sažetak: U radu smo demonstrirali karakteristike proteolitičkih sustava protzoona Trichomonas tenax, uzgojenih iz zubnog plaka i korijenskih kanala zubi s gangrenoznom pulpom ili periapeksnim procesom. Uzorci su nasađeni na modificirani Diamondov tekući hranjivi medij i očitavani svjetlosnom mikroskopijom svježeg preparata svakih 24 sata do petog dana nakon nasađivanja. Izolati su smrznuti na -20 C do pripreme staničnih lizata. Lizati ispranih stanica su pripremljeni dodavanjem 0,25% (v/v) Triton x-100 suspenziji parazita u 0,25 M sukrozi.Lizati su odmah korišteni ili pohranjivani na -20 C.