Geometrija pseudogalilijevih prostora : doktorska disertacija - Divjak, Blaženka (B. Divjak, 1997)
Sažetak: Pseudogalilejeva geometrija jedna je od Cayley-Kleinovih geometrija. Apsolutna joj je uređena trojka [omega], f, I , gdje je [omega] realna ravnina , f realni pravac u toj ravnini, a I hiperbolička involucija na tom pravcu. Grupa gibanja B6 trodimenzionalnog pseudogalilejevog prostora čuva apsolutu i pseudogalilejevu udaljenost para točaka. U odnosu na grupu B6 u pseudogalalilejevom prostoru razlikujemo tri klase točaka na kojima B6 djeluje tranzitivno, zatim šest klasa (4 osnovne klase) vektora i pravaca, te pet klasa (3osnovne) ravnina u G13. Za elemnete tih klasa izvedene su osnovne (udaljenosti i kutevi) i pomoćne invarijante kao i veze među njima. Postoje i tri osnovne vrste kružnica(izotopne, pseudoeuklidske, beskonačno daleke pseudoeuklidske), te točkovne i ravninske sfere.