Istraživanje fizičkih i mehaničkih svojstava fosfatnih uložnih materijala u ovisnosti o načinu pripreme : doktorska disertacija - Komar, Dragutin (D. Komar, 1997)
Sažetak: U radu je temeljem provedenih laboratorijskih istraživanja ispitan utjecaj varijacija sastava i načina pripreme fosfatnih uložnih materijala na njihove primjenske osobitosti. Za ispitivanje tlačne čvrstoće odnosno dimenzionalnih promjena fosfatnog uložnog materijala (vezivna i termička ekspanzija) učinjene su 42 međusobno različite skupine uložnog materijala načinjene od 6 istovremeno i istovjetno pripremljenih uzoraka. Tlačna čvrstoća uzoraka određena je prešom "Tonindustrie" u području sila od 0-20 kN. Hladna odnosno vezivna ekspanzija određena je uređajem za mjerenje autogenih deformacija žitkih građevinskih materijala koji je konstruiran na Institutu građevinarstva Hrvatske u Zagrebu. Termička ekspanzija fosfatnog uložnog materijala određena je ekspanzionim dilatometrom tipa "Chevenard".