Utjecaj prolongiranog stresa uzrokovanog ratnim stradanjima na čimbenike rizika za cerebrovaskularnu bolest i cerebralnu hemodinamiku : doktorska disertacija - Kadojić, Dragutin (D. Kadojić, 1997)
Sažetak: U radu autor istražuje djelovanje psiholoških i socioekonomskih čimbenika na moždanu hemodinamiku i rizikofaktore cerebrovaskularne bolesti (CVB). Istraživanje je provedeno tijekom 1996 godine u populaciji prognanika koji imaju elemente posttraumatskog stresnog poremećaja uzrokovanog traumatskim ratnim iskustvima i životom u progonstvu. Svrha i cilj istraživanja su prosudbe utjecaja prolongiranog stresa na učestalost i karakteristike čimbenika rizika za moždani udar, kao i utjecaja na moždanu cirkulaciju na moždanu cirkulaciju te spriječavanje eventualnih negatinih posljedica. Ispitana je skupina od 120 prognanika iz Baranje i istočne slavonije, koji od 1992. godine žive u prognaničkom centru "Naselje prijateljstva" u Čepinu, a koji pokazuju znake posttraumatskog stresnog poremećaja prema kriterijima upitnika za stres.