Strateški pristup upravljanju na putu ka tržišnom gospodarstvu : (sa primjenom na hrvatsku duhansku industriju) : doktorska disertacija - Štoković, Ariana (A. Štoković, 1996)
Sažetak: Neizvjesnost okruženja u Hrvatskoj, uz općenito prisutnu turbulentnost koja obilježava suvremeno doba, dodatno pridonosi procesu tranzicije. Budući da djelovanje na dosadašnji način, u tako izmijenjenim, složenim uvjetima, ne pridonosi uspješnosti poslovanja, neophodno je usvajanje drugačijeg pristupa oblikovanju strategija, gdje se najrealnijim smatra strateško planiranje. Doprinos tog sustava planiranja je mogućnost donošenja odluka u svijetlu potpunijeg razumijevanja situacije i procjene konkurencije, a uz podršku više dijagnostičkih metoda i koncepcija strateške analize.