Adolescentne trudnoće - neposredan i dugotrajan učinak na razvitak i ponašanje potomaka štakora : doktorska disertacija - Zemunik, Tatijana (T. Zemunik, 1997)
Sažetak: Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi posljedice adolescentne trudnoće na tijek trudnoće, porod i laktaciju, fizički i neurološki razvoj, te na neke vidove ponašanja potomaka. U istarživanju su upotrebljeni štakori soja Fischer. Dvanaest legla adolescentne skupine (A) dobiveno je parenjem ženki starih 50-55 dana i mužjaka iste dobi, dok je dvanaest kontrolnih legla (K) dobiveno prenjem ženki starih 90-95 dana s mužjacima iste dobi. Rezultati ukazuju na otežano začeće adolescentnih ženki. Prirast na težini u prva dva tjedna trudnoće bio je veći u sdolescentnih nego kontrolnih ženki. Međutim, u trećem tjednu trudnoće sposobnost organizma mladih majki slabi, te je prirast njihove težine bio gotovo polovičan u odnosu na kontrole, jer su one održavale svoj vlastiti rast i rast ploda.