Agregata cerastium subtrofilorum in C. sylvaticum na jugovzhodem obrubju Alp = Agregati Cerastium subtriflorum i C.sylvaticum na jugoistočnom rubu Alpa : doktorska disertacija - Vreš, Branko (B. Vreš, 1996)
Sažetak: Agregati Cerastium subtriflorum i. C. sylvaticum na jugoistočnom rubu Alpa Vrstu Cerastium sylvaticum opisali su Waldstein i Kitaibel 1802. godine. Nekoliko godina kasnije biljku s manjim cvjetovima Kitaibel opisuje kao vrstu Cerastium umbrosum (Kanitz 1863). Ovoj vrsti pripisivane su različite taksonomske kategorije (Schur 1871, Richter & Guerke 1897, Hegi 1912, Hayek 1924, Gartner 1939). Pokazalo se da se vrsta C. umbrosum može pripojiti vrlo varijabilnoj C. sylvaticum. Primjerke sabrane od strane Freyera na Mangartu (Julijske Alpe), i poslane na određivanje Reichenbachu 1842. godine, ovaj prepoznaje kao novu svojtu - Cerastium subtriflorum. Svojtu rangira kao varijetet C. lanuginosum, za razliku od Pachera (1886) koji je smatra dobro diferenciranom i u Flori Koroške joj daje status vrste.