Nesumjerljive periodičke konfiguracije u sustavima s realnim parametrom uređenja : doktorska disertacija - Dananić, Vladimir (V. Dananić, 1996)
Sažetak: Osnovni Landauov model za nesumjerljivo-sumjerljivi prijelaz u homogeno ili dimenzionirano jednoosno uređenje kritički je preispitan. Prethodne analize ustanovile su samo sinusoidna i homogena rješenja kao termodinamički stabilna i predložile jednostavni fazni dijagram s faznim prijelazom prvog reda između tih konfiguracija. Provedbom numeričke analize slobodne energije i Euler-Lagrangeove jednadžbe pokazuje da je fazni dijagram znatno složeniji. On također sadrži skup metastabilnih rješenja nazočnih u području koegzistencije homogewnih i sinusoidnih rješenja. Te nove konfiguracije su periodički obrasci homogenih domena povezanih sinusoidnim segmentima. One su nestabilne po Lyapunovu, vrlo vjerojatno zbog neintegrabilnosti funkcionala slobodne energije.