[Bogorodica s usnulim Isusom, svetim Josipom i Ivanom Krstiteljem] - Michelangelo Buonarroti (1540)
Sadržaj: u prvom planu lik Bogorodice u sjedećem položaju. Jednom rukom miluje usnulog Isusa u krilu, a drugom rukom drži knjigu. U pozadini desno lik Svetog Josipa, a lijevo Ivana Krstitelja. Ispod klupe pješčani sat kao simbol prolaznosti i smrti. Otvorena knjiga kao aluzija na starozavjetna proročanstva Isusove muke.