Descrizione geognostica del Margraviato d'Istria - Taramelli, Torquato (F. Vallardi, 1878)
Sadrži bibliografske bilješke o istarskoj geologiji, orografsku podjelu Istarskog poluotoka, opis vapnenačke visoravni i lanca Učke, opis pjeskovito-laporaste zone od Tršćanskog zaljeva do jezera Čepić, poglavlja: o vapnenačkoj visoravni zapadne i južne Istre, o podrijetlu zemlje crljenice, o geologiji i petrologiji kvarnerskih otoka, o stratigrafskim odnosima među geološkim formacijama Istre, o nekim geološkim osobinama tršćanske okolice. Na kraju pisac donosi sintezu glavnih geoloških promjena u Istri.