Po Ravnim kotarima - Tresić Pavičić, Ante (Dubrovnik : Jadran)
Opisan je ravnokotarski kraj koji je kroz povijest bio ugrožen od različitih osvajača (Turci, Mleci). Autor dobiva vrijedne informacije od prof. Josipa Modrića koji je izvrstan poznavatelj Benkovca -lijepoga hrvatskoga gradića, kao i ostalih mjesta: Karin, Vrana, Bribir, Manojlovac. Kotarani su se svojim junaštvom istaknuli u borbi protiv neprijatelja. Opisane su prirodne ljepote zadarskoga i šibenskoga zaleđa.
Puno ime autora: Ante Tresić Pavičić.
Sadrži i stihove.
Keywords: Ravni kotari -- Opisi i putovanja