Krvavi dani : historijski roman iz istarske prošlosti - Nazor, Vladimir (L. Klein, 1908)
Istra sa svojim ljudima, krajolikom i civilizacijskim slojevima presudno je utjecala na Nazorovo stvaralaštvo. Tako je i ovaj narodnoprosvjetiteljski roman s klasnonacionalnom i ljubavnom pričom, objavljen 1908., motiviran istarskom prošlošću.