Gorski kotar i Vinodol : dio državine knezova Frankopana i Zrinskih : mjestopisne i povjesne [!] crtice - Laszowski, Emilij (Matica hrvatska, 1923)
Nakon uvodnog poglavlja o Gorskom kotaru i Vinodolu s Rijekom slijedi opis i povijesni prikaz Broda na Kupi, Čabra, Liča, Grobnika, Trsata, trsatskog samostana, Bakra, Hreljina, Kraljevice, Drivenika, Grižana, Badnja, Crikvenice, Bribira, Novog, pavlinskog samostana na Ospi kod Novog, Lopara i Ledenica.