Le citta e le castella dell'Istria - Tamaro, Marco ([s. n.], 1892)
U predgovoru pisac kaže da želi načiniti „vodič“ koji će pomoći Istranima i strancima da bolje upoznaju Istru. Djelo se temelji na autorovim člancima Lettere Istriane, objavljenima u listovima Unione i L'Istria.