Fragmenta historica et extractus auctorum rerum Illyricarum - Vitezović, Pavao Ritter
Odlomci iz tekstova kroničara i povjesničara: Pop Dukljanin (usp. str. 1 i d.), Ivan Lučić (usp. str. 6, 201), Marko Marulić (usp. str. 6), Menandar. Historia interprete Cantoclaro (usp. str. 6, 181), Teofilakt Simokata (usp. str. 12, 165, 194), Ismael Bulialldus (usp. str. 14), Laonik Halkokondil (usp. str. 15, 328, 345), Miha Madijev (usp. str. 17), Fedele Onofri. Cronologia Veneta (usp. str. 17), Toma Arhiđakon (usp. str. 23, 56), Cesare Baronio. Annales ecclesiastici (usp. str. 25, 54), Sigebert iz Gembloersa (Gemblouxa ili Dijbloua). Chronicon (usp. str. 35, 53), Lambert Schlaffenburgensis ili Aschaffenburgensis. Historia Germanorum (usp. str. 37), Baptista Platina. De vitis pontificum (usp. str. 42, 53, 54), Konstantin Porfirogenet (usp. str. 43), Ivan Kamenijat. De excidio urbis Thessalonicae (usp. str. 51), Ivan Anagnost. De excidio urbis Thessalonicae (usp. str. 52), Conradus Uspergensis. Chronicon absolutissimum (usp. str. 55, 230 i d.), Ivan Zonara (usp. str. 57, 344),