Razmatranje utjecajnih čimbenika na opseg službe održavanja - Zec, Damir (Array, 2007)
Održavanje broda je jedan od čimbenika koji bitno utječu na konkurentnost brodara na;;tržištu brodskog prostora. Stoga svako brodarsko društvo teži smanjivanju troškova održavanja;;na najnižu prihvatljivu razinu. U tom smislu, najnižom prihvatljivom razinom troškova valja;;smatrati najmanju sumu troškova zahvata, troškova službe održavanja i troškova zastoja koja;;jamči uspostavljanje i održavanje propisanih uvjeta tehničke sigurnost te sigurnosti plovidbe.;;Dodatno, u radu su razmotreni i utjecaji dvaju bitnih čimbenika – vrste djelatnosti (područje;;poslovanja) te starosna dob broda, s obzirom da oni u najvećoj mjeri određuju prihvatljivost;;određenog načina održavanja