Rasadnička proizvodnja sadnica crnoga oraha ( Juglans nigra L.) - Oršanić, Milan (Array, 2007)
U radu se analiziraju neki od elemenata kakvoće sjemena crnoga oraha i ispituju njegova svojstva. U proljeće 2004. godine obavljena je sjetva stratificiranog sjemena na dva načina: na gredice i u dva tipa zbirnih kontejnera (Bosnaplast 18 i kontejner dimenzija 35,5x27,0 (16) sa 24 rupe za sadnju). Najveća rasadnička klijavost dobivena je kod sjemena posijanog u kontejner Bosnaplast 18 (55,00 %), slijedi rasadnička klijavost sjemena posijanog na gredice (42,99 %) i u drugi tip kontejnera (20,83 %). Prosječno najveće visine na kraju prve vegetacije (1+0) imale su sadnice uzgajane na gredici (315 mm). Visine sadnica u kontejneru Bosnaplast 18 bile su u prosjeku niže za 61 mm a u drugom tipu kontejnera za 67 mm u odnosu na sadnice uzgajane na gredici. U jesen 2004. godine obavljena je sjetva nestratificiranog sjemena na dva načina, s obzirom na čišćenje mesnatog usplođa ploda. Dio sjemena posijan je s usplođem, a dio bez usplođa. Rasadnička klijavost očišćenog sjemena iznosila je 91,67 % a sjemena posijanog sa usplođem 73,00 %. Najveću visinu na kraju prve vegetacije (1+0) imale su nepodrezane sadnice uzgojene iz sjemena s očišćenim usplođem (524 mm). Nepodrezane sadnice uzgojene iz sjemena bez čišćenja usplođa bile su prosječno niže od sadnica uzgojenih s očišćenim usplođem za 185 mm. Podrezane sadnice, u jednom i drugom slučaju, bile su niže od nepodrezanih