Generička varijabilnost obične smreke (Picea abies /L./ H. Karst.) u bosanskom dijelu Dinarida - Ballian, Dalibor (Array, 2007)
Priznatim izoenzimskim biljezima, izvršili smo molekularno genetičku identifikaciju dijela prirodnih populacija smreke u Dinaridima, na širem području Bosne i Hercegovine. Uporabom izoenzimskih biljega analizirali smo 13 populacija smreke (Picea abies Karst.), dok smo varijabilnost analizirali uporabom 13 enzimski sustava, te proveli analize na 20 polimorfnih lokusa, sa 73 alela. Prosječan broj alela po lokusu kretao se od 1,80 do 2,60. Analizom smo utvrdili postojanje velike varijabilnosti unutar populacija, te za gen lokus GOT – C postojanje klinalne varijabilnosti. Genetički multilokusni diverzitet iznosio je od 27,5 do 37,0, a gen pool diverzitet od 1,277 do1,380. Provedeno istraživanje pokazalo je da populacija Vlašić ne pripada autohtonim, prirodnim populacijama smreke u Bosni i Hercegovini. Dobivena srednja alelna udaljenost između analiziranih populacija kretala se od 0,18 % do 2,06 %, te postoji povezanost između genetičkih i zemljopisnih udaljenosti, s izuzetkom populacije Vlašić