Utjecaj europskoga dabra (Castor fiber L.) na šumski ekosustav gospodarske jedinice "Turopoljski lug" - Margaletić, Josip (Array, 2007)
Istraživanje utjecaja europskoga dabra (Castor fiber L.) na šumski ekosustav gospodarske jedinice “Turopoljski lug” obavljeno je u lipnju 2006. godine u šumskoj zajednici Genisto elatae-Quercetum roboris Ht. 1938. Rad se sstojao od analize zastupljenosti vrsta biljaka na terenu, broja oštećenog drveća i grmlja od dabrova, te mjerenja visine oštećenja i promjera ispod mjesta oštećenja na šest transekata dužine od 16,50 m do 37,80 m i širine dva metra. Aktivnost dabrova duž korita rijeke Odre analizirana je na transektu dužine 250 metara, postavljenog paralelno na 15 metara od obale s vodotokom. Postotak oštećenog drveća i grmlja utvrđen je na uzorku od 523 biljke, dok je mjerenje visine oštećenja i promjera ispod mjesta oštećenja obavljeno na uzorku od 200 biljaka. U uzorku pregledanih biljaka utvrđeno je da je bilo 85,09 % neoštećenih, 4,02 % staro oštećenih, 7,65 % staro oborenih, 0,19 % svježe oštećenih, te 3,06 % svježe oborenih. Najčešće oštećivane vrste bile su A. campestre (37 %) i Crataegus sp. (12 %)