Palme jadranskih perivoja - Grgurević, Dražen, agronom (Array, 2007)
Palme – paome, omiljene su biljke tropskih ili suptropskih krajeva. Tko ih je donio na hrvatsku Jadransku obalu nije nam poznato, ali se pretpostavlja da su to bili Rimljani nakon osvajanja i kolonizacije Dalmacije. Prve podatke o palmi bilježimo krajem XVI. stoljeća u dubrovačkom dominikanskom samostanu patera S. Razzia. U perivojima Opatije XIX. stoljeća dosta se sadi Trachycarpus fortunei. Masovna, ali i nekritička uporaba palmi započela je u XX. stoljeću u Splitu (1921) sadnjom Phoenix canariensis – hort. ex. Chabaud i Washingtonia sp. i proširila se duž Jadrana. Danas na jadranskoj obali uz navedene palme još uspješno rastu Chamaerops humilis L., Erythea armata S.Wats, Jubaea chilensis Baill., Phoenix dactylifera L, Washingtonia filifere H. Wendl i Washingtonia robusta H. Wendl. Između palmi istih rodova postoje križanci. Za ekstremnih zima na izloženim položajima palme smrznu, osim Chamaerops humilis i Trachycarpus fortunei