Primjena ICK aerosnimaka za utvrđivanje oštećenosti šuma na području UŠP Gospić - Pernar, Renata (Array, 2007)
U radu su prikazani rezultati istraživanja provedenoga s ciljem utvrđivanja oštećenosti šuma na ICK aerosnimkama. Interpretacijom ICK aerosnimaka, ustanovljeno je stanje šumskih sastojina na istraživanom području (UŠP Gospić). Za cijelo snimljeno područje po prugama snimanja izrađen je infracrveni digitalni ortofoto (DOF 1:5000), preko kojega je postavljen sistematski uzorak (mreža točaka) 100x100 m. Na svakoj od točaka (uzorku) interpretirane su 4 krošnje najbliže točki, te je tako ukupno određen stupanj oštećenosti za 21 011 stabala. Izračunati su pokazatelji oštećenosti (O, SO, IO, SO1), za pojedine vrste drveća, za sve interpretirane vrste zajedno i to za pojedine pruge snimanja, ukupno za cijelo snimljeno područje, te za gospodarske jedinice (odjeli/odsjeci zahvaćeni snimanjem). Na interpretiranoj površini od 5 548 ha utvrđena je srednja oštećenost (SO) svih vrsta drveća 23,60 %, jele 37,81 %, bukve 12,61 %. Iz tih rezultata može se zaključiti da je stupanj oštećenosti inventariziranih šuma na prijelazu male i srednje oštećenosti. Indeks oštećenosti (IO) jele za područje Like iznosi 61,96 %, tj. taj postatak stabala jele na snimljenom području oštećeniji je od 25 %. Unutar 61,96 % značajno oštećenih stabala jele, srednja oštećenost (SO1) jele iznosi 51,03 %. Sukladno dobivenim rezultatima, izrađene su tematske karte mjerila 1:10000 s prostornom raspodjelom srednje oštećenosti (SO) i indeksa oštećenosti(IO) za glavne vrste drveća, te ukupno za gospodarske jedinice (odjeli/odsjeci) na pojedinim prugama snimanja. Primjenom ICK aerosnimaka za procjenu oštećenosti šuma dobile su se informacije, koje se ne razlikuju od podataka dobivenih terestrički, a aerosnimke ostaju kao trajan dokument o tom stanju