Mechanochemical and thermal transformations of amorphous and crystalline aluminosilicates - Kosanović, Cleo; Subotić, Boris (2007)
Priprava amorfnih alumosilikatnih prekursora definiranih svojstava bitan je čimbenik za studij nukleacije i kristalnog rasta zeolita tijekom njihovih termalnih i hidrotermalnih transformacija u zeolite i specijalne keramičke materijale. U ovom radu je prikazan učinak jakih mehaničkih sila na strukturna svojstva zeolita A i zeolita A u kojem su Na+ ioni djelomično ili potpuno zamijenjeni različitim kationima (Li+, K+, Cs+, NH4+). Prikazan je utjecaj različitih kationa na mehaničku i termičku stabilnost zeolitne građe i dobivanje amorfnih prekursora kao i njihove termičke transformacije u nezeolitne kristalne faze
Bibliografija: 23 jed.
Sažetak
Keywords: Alumosilikati -- Aluminosilikati -- Keramički materijali -- Zeoliti -- Kationi -- Strukturna svojstva -- Termička stabilnost -- Kristalizacija