Polimerni aditivi za poboljšanje tecivosti nafte i plinskog kondenzata - Erceg Kuzmić, Ana (Array, 2007)
U radu je dat pregled polimernih aditiva koji služe za sniženje tecišta i poboljšanje reoloških svojstava nafte i plinskog kondenzata. Opisane su temeljne vrste polimera koji se u te svrhe primjenjuju: polimeri na osnovi olefina, posebice etilena, kopolimeri vinil-acetata i alkil-fumarata, esteri akrilne i metakrilne kiseline te polimeri na osnovi anhidrida maleinske kiseline. Prikazan je mehanizam djelovanja aditiva i metode za utvrđivanje njihove djelotvornosti. Dio pregleda obuhvaća rezultate sinteze i primjene vlastitih aditiva za naftu i plinski kondenzat. Posebno je opisan utjecaj kemijske strukture i molekulske mase polimernih aditiva te njihove koncentracije na tecivost i viskoznost. Ispitivanja su provedena na uzorcima nafte s naftnih polja u INI, Števkovica, Obod i Đeletovci i plinsko-kondenzatnih polja Molve, Kalinovac, Stari Gradac i Gola te mađarskog polja Barcs. Rezultati pokazuju da na djelotvornost u primjeni bitno utječu vrste aditiva i nafte, odnosno plinskog kondenzata. Optimalni su rezultati postignuti primjenom aditiva na osnovi kopolimera dugolančanih estera metakrilne kiseline s vinil-karboksilnim kiselinama.