Svjetlom do heteropolicikličkih spojeva : reakcije supstituiranih furostilbena - Škorić, Irena, inženjerka kemije (Array, 2007)
Sintetska organska fotokemija, kemija pobuđenih stanja molekula, razlikuje se od kemije u osnovnom stanju i omogućuje jednostavan pristup kompliciranim strukturama do kojih se često vrlo teško dolazi klasičnim sintetskim putem. U svome radu koristimo fotokemijsku metodologiju u sintezi hetero-policikličkih spojeva, potencijalno biološki aktivnih spojeva. Tako je priređeno niz novih konjugiranih polienskih sustava s heterocikličkom jezgrom (furan, tiofen, pirol, oksazol, sidnon i sl.) koji se osvjetljavanjem u određenim uvjetima prevode u hetero-policikličke derivate. U ovom pregledu dan je naglasak na fotokemijsku sintezu policikličkih struktura s kisikom polazeći iz o-supstituiranih furanskih heterostilbena