Adamantan, ugradbena jedinica u makrocikličkim sustavima - Mlinarić-Majerski, Kata (Array, 2007)
Dio naših istraživanja obuhvaća sintezu novih makrocikličkih polietera i politialaktona koji sadrže policikličke molekule ugrađene u makrociklički prsten ili vezane kao supstituent pokrajnjeg lanca. Pripravili smo niz oksa-, aza- i tiakrunastih etera s adamantanskom molekulom ugrađenom u makrociklički prsten i istraživali smo njihovu sposobnost kompleksiranja s metalnim kationima pomoću eksperimenata ekstrakcije pikratnih soli alkalijskih metala ili uporabom spektrometrije masa, metodom ionizacije elektroraspršenjem. Našli smo da vrsta heteroatoma kao i prisutnost adamantanske podjedinice utječe na selektivnost kompleksiranja metalnih iona, a također i na ukupnu lipofilnost makrocikličkog liganda