Heckova reakcija - moćno oruđe suvremene organske kemije - Kobetić, Renata, inženjerka kemije (Array, 2007)
Heckova reakcija može se najopćenitije definirati kao paladijem(0) katalizirano unakrsno sprezanje ugljik-ugljik između vinilnih ili arilnih halogenida ili sulfonata s alkenom u baznim uvjetima. Prava ekspanzija proučavanja i primjene ove reakcije nastala je u posljednjih 15-ak godina. Heckova reakcija primjenjuje se danas za pripravu jednostavnih ugljikovodika, premoštenih prstenastih struktura, spiro-spojeva, tetrasupstituiranih ugljikovih centara, polimera, pa sve do elegantnih kaskadnih enantioselektivnih sinteza prirodnih spojeva. Svrha ovog kraćeg pregleda je prikazati osnove mehanizma Heckove reakcije, opisati različite i pomalo misteriozne kompozicije upotrebljivih katalizatora te ukazati na trenutačno stanje i primjenu ovog reakcijskog principa