Hrvatska kemija u XX. stoljeću : I. : Razdoblje od početka stoljeća do 8. svibnja 1945. - Trinajstić, Nenad (Array, 2007)
Prikazan je razvoj kemije u Hrvatskoj u prvoj polovici XX. stoljeća. Hrvatska je tada prošla kroz tri politička sustava - Austro-Ugarsku Monarhiju (1901.-1918.), monarhističku Jugoslaviju (1918.- 1941.) i Nezavisnu Državu Hrvatsku (1941.-1945.). Prikazani su ključni ljudi i događaji u hrvatskoj kemiji toga vremena. Naglašeni su odlučujući utjecaji Gustava Janečeka i Vladimira Preloga na razvoj hrvatske kemije. Članak logički slijedi naš prethodni Hrvatska kemija u 19. stoljeću.