Cogeneration and heat recovery in the industrial proces - Budin, Rajka (Array, 2007)
Predložene su mogućnosti uštede energije u industrijskoj proizvodnji poliestera kao energetski intenzivnom procesu. Iz procesnih podataka proizlazi značajna potrošnja električne i toplinske energije u procesnim operacijama. Istodobno, poboljšanje gospodarenja energijom moguće je ostvariti primjenom kogeneracije, tj. zajedničke proizvodnje toplinske i električne energije kao zamjene za uobičajenu odvojenu proizvodnju istih. Nadalje, plinovi izgaranja sa zadovoljavajućom temperaturnom razinom mogu se upotrebljavati radi predgrijavanja zraka za izgaranje. U skladu s procesnim podacima provedeni su proračuni i usporedba potrošnje energije za konvencionalni i kogeneracijski sustav kao i povrat topline dimnih plinova. Komparacija odvojene proizvodnje toplinske i električne energije s učinkovitošću od 55,6 % i kogeneracije s 85 % ukazuje na porast apsolutnog iskorištenja od 29,4 %. Primjenom predgrijača radi povišenja temperature zraka za izgaranje ušteda goriva je 5,6%. Time se istodobno smanjuje toplinsko opterećenje okoliša što rezultira iz sniženja izlazne temperature dimnih plinova od oko 127 °C. Zaključno, kogeneracija i povrat topline dimnih plinova osim sniženja specifične potrošnje energije rezultira ekološkim i gospodarstvenim prednostima