Characterization of polymeric nanofiltration membranes - Petrinić, Irena (Array, 2007)
Znanstvena istraživanja metoda za karakterizaciju membrana za pročišćavanje otpadnih voda u stalnom su porastu. Tradicionalne metode karakterizacije veličinom i raspodijelom pora dopunjuju se metodama karakterizacije određivanjem zeta-potencijala i hidrofilno/hidrofobnih svojstva. Stoga su u ovom radu karakterizirane tri različite polimerne nanofiltracijske membrane NFT-50, DL i DK karakterizirane veličinom MMCO odabirom tri referentne otopine molekulske mase 150-600 Da. Elektrokinetičke karakteristike tih membrana vrednovane su pomoću potencijala strujanja a hidrofobnost pomoću kontaktnog kuta. Rezultati istraživanja ukazuju na to da su, unatoč gotovo jednakom gornjem sloju kompozitnih membrana, mjerne veličine različite. Najnižu MMCO vrijednost i najvišu hidrofilnost ima NFT-50 membrana kojoj slijede DK i DL. Smanjivanje protoka permeata ukazuje na začepljivanje membrana, koje je izmjereno pomoću potencijala strujanja te rezultiralo smanjivanjem zeta-potencijala