Scouring of domestic wool in Croatia and its impacts on the environment - Vujasinović, Edita (Array, 2007)
Vuna i otpadne vode od pranja vune mogu biti korisna tehnološka sirovina ili su pak ekološki problem. Ukoliko se vuna nekontrolirano pere, kao što je to najčešće slučaj u Hrvatskoj, ispuštene otpadne vode mogu ugroziti prirodnu ekološku stabilnost postojećih vodenih sustava. S obzirom da je u posljednje vrijeme povećano zanimanje za preradu domaće vune, a time i opasnost od onečišćenja voda zbog nestručnog pranja vune i nekontroliranog ispuštanja otpadne vode od pranja vune u prirodne vodotokove svrha ovog rada bila je odrediti potencijalno moguće ekološko opterećenje vodenih sustava Hrvatske uzrokovano pranjem domaće vune. Rezultati istraživanja pokazuju da nekontrolirano odlaganje vune i/ili otpadne vode od pranja domaće vune u Hrvatskoj predstavlja značajnu opasnost za okoliš, koja je ekvivalentna onečišćenju koje nastaje normalnim funkcioniranjem grada s 1700 do 2000 stanovnika