The Krefelder Ciliatetest : a new experimental method to study the toxicity of chemicals - Buschmann, Hans-Jürgen (Array, 2007)
Kompatibilnost tekstila prema koži postajala je tijekom posljednjih godina sve važnija potrošačima. Zato je razvoj prikladnih postupaka ispitivanja za prosudbu kompatibilnosti s kožom primjeran izazov. Osnovni zahtjev postavljen za ove postupke ispitivanja jest eksperimentalna jednostavnost povezana s nižim troškovima. Ispitivanje trepetljikašima razvijeno je za kozmetičku i farmaceutsku industriju. Zbog optičkog mjerenja broja živih mikroorganizama taj postupak nije prikladan za obojene ili heterogene uzorke. Međutim, ti problemi su riješeni primjenom kalorimetrijskog otkrivanja. Taj postupak otkrivanja omogućuje vrlo osjetljivo prepoznavanje metabolizma mikroorganizama. Postojanje bilo koje otrovne tvari znači smanjenje topline metabolizma.