Analytical methods for the determination of heavy metals in the textile industry - Zeiner, Michaela; Rezić, Iva; Steffan, Ilse (2007)
Teški metali u otpadnim vodama tekstilne industrije čine ogroman problem za okoliš, a kada se nalaze na tekstilnim materijalima iskazuju potencijalnu opasnost po ljudsko zdravlje. U tekstilnoj industriji teški se metali vrlo često rabe kao oksidansi, bojila te sredstva za poboljšavanje svojstava postojanosti. S obzirom na to da su toksični učinci teških metala na ljudsko zdravlje danas veoma dobro poznati , vrlo je važno kontrolirati njihovu prisutnost tijekom proizvodnje i prerade tekstilnih materijala. Maksimalno dopuštene količine teških metala koje se nalaze na tekstilnim materijalima, pa se tijekom uporabe mogu ekstrahirati znojenjem i tako štetno utjecati na zdravlje ljudi, regulirane su različitim standardima . Prema njima, potrebno je određivati i pratiti metale na materijalima, za što je moguće primijeniti nekoliko različitih analitičkih metoda.
3rd International Textile, Clothing & Design Conference 2006 "Magic World of Textile", Dubrovnik, October 8th-11th 2006
Bibliografija: 44 jed
Sažetak
Keywords: Industrijske otpadne vode -- Teški metali -- Tekstilna industrija