Utjecaj kožarske industrije na zagađenje obalnog sedimenta na području Zadra kromom - Cerjan-Stefanović, Štefica (Array, 2007)
U radu je ispitan utjecaj dugogodišnjeg ispuštanja neobrađenih otpadnih voda Tvornice kože Zadar na raspodjelu kroma u sedimentu uvale Brodanov jaz (Zadar, srednji Jadran). Ispitivanja su provedena na četiri lokacije duž uvale (ušće P1, početak P2, sredina P3 i kraj uvale P4), a za usporedbu uzet je i uzorak sedimenta na onečišćenoj lokaciji 20 km sjevernije od uvale Brodanov jaz, u Ninu (R). Određivan je maseni udjel kroma u 3 granulometrijske klase sedimenta (A: 0,063-2,0 mm, B: 0,010-0,063 mm, C: < 0,010 mm). Maseni udjel Cr u sedimentu na ušću (P1) znatno je veći (6 puta) nego maseni udjel kroma u sedimentu na kraju uvale (P4). Na ušću (P1) i početku uvale (P2) maseni udjel kroma je u prosjeku 25 puta veći nego na referentnoj lokaciji u Ninu (R). Maseni udjel kroma u svim uzorcima obrnuto je proporcionalan promjeru čestica sedimenta, tako da sitnije klase sedimenta (C i B) imaju u prosjeku oko 4 puta više kroma nego najkrupnija klasa (A) istih uzoraka. Dobivena raspodjela čestica ukazuje na to da su povećane količine kroma u sedimentu uvale Brodanov jaz antropogenog izvora, tj. da potječu iz Tvornice kože Zadar