Analiza strukture prirodnog pomlatka u prašumskom rezervatu "Mačen do" (Bosna i Hercegovina) - Mešković, Edin (Array, 2007)
U radu su prikazani rezultati istraživanja strukture prirodnog pomlatka u pra- šumi “Mačen do” i to po razvojnim fazama. Očekivano, došlo se do zaključka da povoljne uvjete za razvoj pomlatka ima faza pomla|ivanja i faza raspadanja, a nepovoljne uslove za razvoj pomlatka ima faza jednoobraznog debelog letvenjaka i tanjeg debeljaka i kasna optimalna faza. Prašuma “Mačen do” pokazuje značajno prirodno pomla|ivanje bukvom, koja se pojavljuje u manjim i većim skupinama. Za razliku od bukovih gospodarskih šuma u istraživanoj prašumi je manji broj pomlatka ali isti pokazuje veće visinske razlike. U istraživanoj prašumi posebno se kao takav ističe pomladak u razvojnoj fazi pomlađivanja u kojoj su zastupljeni svi razvojni stadiji pomlatka