Prilog poznavanju tala Štirovače na Velebitu - Vrbek, Boris; Pilaš, Ivan (2007)
Na području Štirovače na Velebitu pristupilo se istraživanju fiziografskih značajki tala kao i njihovoj sistematskoj pripadnosti. Na većem dijelu istraživanog područja rasprostranjeni su prema geološkim podacima vapnenci i dolomiti, brečokonglomerati i tufitični klastiti. Najrasprostranjenije tlo je smeđe tlo na dolomitima i vapnencima, crnice na vapnencima, kisela smeđa tla te sme|a podzolasta tla. U manjem dijelu Štirovače prevladavaju koluvijalna tla koja su nastala recentnim premještanjem zemljišnog materijala tijekom jačih bujičnih vodotoka te pod djelovanjem leda i snijega, i lesivirana tla koja su na zaravnjenim dubokim matičnim supstratima te u vrtačama. Ovisno o litolo{koj podlozi na području Štirovače, tla su kisela (distrično sme|a tla, smeđa podzolasta, podzoli i luvisoli) i neutralna do alkalična (smeđa tla na vapnencima i dolomitima, crnice na vapnencima rendzine i eutrično smeđe tlo)
Bibliografija: 10 jed
Summary
Keywords: Tlo -- Klasifikacija; Velebit