Psychiatric heredity and posttraumatic stress disorder : survey study of war veterans - Dijanić Plašć, Ivana (Array, 2007)
Cilj: Utvrditi prevalenciju psihijatrijske nasljednosti (obiteljska povijest psihijatrijskih bolesti, ovisnosti o alkoholu i suicidalnosti) i povezanost psihijatrijske nasljednosti s dijagnozom poremećaja povezanih sa stresom u veterana hrvatskog Domovinskog rata koja je ustanovljena prilikom psihijatrijskog pregleda.Metode: U istraživanju je sudjelovalo 415 ratnih veterana.Svim ispitanicima je postavljena dijagnoza od strane istog psihijatra za vrijeme pregleda koji je napravljen u svrhu traženja naknade.Podaci su prikupljeni strukturiranim dijagnostičkim postupkom.Rezultati: Nije pokazana značajnija korelacija između nasljednosti psihijatrijske bolesti, ovisnosti o alkoholu, i suicidalnosti i dijagnoze post-traumatskog stresnog poremećaja (PTSP) ili PTSP-a s komorbiditetom.Dijagnoza psihoze ili psihoze s komorbiditetom bila je značajno povezana s psihijatrijskom nasljednošću.