Circulating lymphocyte subsets, natural killer cell cytotoxicity, and components of hypothalamic-pituitary-adrenal axis in Croatian war veterans with postraumatic stress disorder: cross-sectional study - Vidović, Anđelko; Vilibić, Maja; Sabioncello, Ante; Gotovac, Katja; Rabatić, Sabina; Folnegović-Šmalc, Vera; Dekaris, Dragan (2007)
Cilj: Odrediti podvrste limfocita u perifernoj krvi–T stanice, pomoćničke stanice, citotoksične limfocite T, limfocite B, prirodnoubilačke stanice i njihovu citotoksičnost, koncentraciju serumskog kortizola i izražaj glukokortikoidnih receptora u hrvatskih ratnih veterana s dijagnozom posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP). Istražiti odnos tih nalaza i vremena koje je prošlo of traumatskog iskustva.Postupci: Skupina od 38 primjereno obrađenih bolesnika s PTSP-om uspoređena je sa skupinom od 24 zdrava civila.Podvrste limfocita i izražaj unutarstaničnih glukokortikoidnih receptora određeni su trobojnom protočnom citometrijom.Citotoksičnost prirodnoubilačkih stanica procijenjena je testom otpuštanja 51Cr, a serumska koncentracija kortizola radioimunotestom.Rezultati: Našli smo veći broj limfocita u bolesnika s PTSP-om nego u zdravih osoba (2294,7±678,0/μL vs 1817,2±637,0/μL, P=0,007) i pozitivnu korelaciju između intenziteta izražaja glukokortikoidnih receptora i broja godina koje su prošle od traumatskog iskustva (rs=0,43, P=0,008). Izražaj limfocitnih glukokortikoidnih receptora pozitivno je korelirao sa serumskom koncentracijom kortizola i u bolesnika s PTSP-om (r=0,46, P=0,006) i u zdravih kontrolnih ispitanika (r=0,46, P=0,035). Zaključak: Ovo istrživamje je potvrdilo da je pri kroničnom PTSP-om zahvaćen i imunosustav.Naši nalazi upućuju i na to da je profil hipotalamo-pituitarno-adrenalne osi u PTSP-u povezan s trajanjem bolesti. Ove studija ima razmjerno malu snagu, stoga su potrebna istraživanja na većem uzorku kako bi se potvrdili dobiveni rezultati
Bibliografija: 41 jed
Keywords: Posttraumatski stresni poremećaj -- Ratni veterani -- Imunološki sustav -- Limfociti