Significance of genetic abnormalities of p53 protein in Slovenian patients with gastric carcinoma - Juvan, Robert (Array, 2007)
Cilj: Analizirati genetičke promjene u genu p53 u slovenskih bolesnika s karcinomom želuca i usporediti te promjene s kliničkopatološkim parametrima kao bi se procijenila važnost p53 kao prognostičkog čimbenika. Postupci: Analizirali smo uzorke 230 slovenskih bolesnika s rakom želuca, koji su bili prikupljeni između 1983. i 2001.Izražaj p53 vrjednovan je imunohistokemijski, s pomoću monoklonskoga protutijela DO-7.Osim toga, vrjednovane su i gubitak heterozigotnosti (LOH) i mikrosatelitna nestabilnost (MSI) gena p53, kao i njegov mutacijski status u nekih probranih bolesnika. Rezultati: Izražaj p53 bio je povezan s kraćim preživljenjem a pokazao se i nezavisnim prediktorom u multivarijatnoj analizi, zajedno sa stupnjevanjem TNM (T–veličina tumora, N–zahvaćenost limfnih čvorova, M–udaljene metastaze). Gubitak heterozigotnosti i mikrosatelitna nestabilnost nisu utjecale na preživljenje, ali smo našli povezanost gubitka heterozigotnosti s Laurenovom (Mantel-Haenszel test, P=0,004) i Mingovom (Mantel-Haenszel test, P<0,001) procjenom tumora, dok se mikrosatelitna nestabilnost vezala uza spol (Mantel-Haenszel test, P=0,017), stupnjevanje TNM (χ2 test, P=0,006) i zahvaćenost limfnih čvorova (χ2 test, P=0,004). Zaključak: Podatci o poremećajima p53, kad se uzmu odvojeno, mogu imati neku relativnu vrijednost u predviđanju ponašanja raka želudca. Naša je analiza, međutim, pokazala da proučavanje pretjeranog izražaja p53, gubitak heterozigotnosti, mikrosatelitna nestabilnost i analiza mutacija mogu dati podatke koji, napose združeni s nekim kliničkopatološkim značajkama, mogu imati kliničku vrijednost u smislu predviđanja ponašanja tumora i bolesnikova odgovora na liječenje