K-Ras and Dpc4 mutations in chronic pancreatitis : case series - Popović Hadžija, Marijana; Jakić-Razumović, Jasminka; Pavković, Pajica; Hadžija, Mirko; Kapitanović, Sanja (2007)
Cilj: Ispitati postoje li oštećenja K-ras, p53 i DPC4 gena u pankreatitisu, potencijalno prekanceroznom stanju koje može napredovati u gušteračni adenokarcinom.Ispitati oštećenja koja nastaju na „vrućim točkama“ K-rasa (prvi ekson), p53 (eksoni 5 i 7) i DPC4 (eksoni 8, 10 i 11). Postupci: Iz uzoraka tkiva uklopljenih u parafin izdvojena je DNA 10 bolesnika s akutnim i 22 bolesnika s kroničnim pankreatitisom a bez pankreasne intraepitelne neoplazije (PanUN). Izdvojena DNA analizirana je s pomoću lančane polimerazne reakcije (PCR), analize polimorfizma restrikcijskih ulomaka (RFLP), jednolančanoga konformacijskoga polimorfizma (SSCP) i određivanja slijeda baza u DNA. Rezultati: U uzorcima gušterače s akutnom upalom nije bilo mutacija ni jednoga od ispitivanih gena. Međutim, u 7 od 22 uzorka gušterače s kroničnom upalom nađena je zamjena u eksonu 1 Krasa (5 u kodonu 12 i 2 u kodonu 13).Nije bilo mutacija u eksonima 5 i 7 gena p53. Dva su uzorka imala zamjene nukleotida u eksonima 6 i 11 gena DPC4, tako da je uveden signal STOP odnosno da je nastala promjena slijeda aminokiselina. Jedan uzorak gušterače s kroničnom upalom imao je istodobno mutaciju gena K-ras (ekson 1, kodon 12) i DPC4 (ekson 8, kodon 358). Zaključak: Mutacije gena K-ras i DPC4 mogu se nakupljati već i u upaljenome tkivu gušterače koje nije zloćudno promijenjeno.To upućuje da one mogu biti korisne u praćenju susljednoga razaranja gušteračnoga tkiva i progresije u njegovu zloćudnu preobrazbu
Bibliografija: 34 jed
Keywords: Gušterača -- Kronični pankreatitis -- Prekancerozno stanje -- Adenokarcinom gušterače -- Mutacije gena