Role of decreased sensory neuron membrane calcium currents in the genesis of neuropathic pain - Hogan, Quinn H. (2007)
Patogeneza neuropatske boli nije do kraja objašnjena, a liječenje je često neprimjereno.Citoplazmatski Ca2+ regulira brojne stanične procese u neuronima. Stoga ovaj pregled razmatra patološki doprinos poremećenoga utoka Ca2+ (ICa) kroz naponske kanale Ca2+ u senzoričkim neuronima nakon ozljede perifernih živaca. Razmotrili smo istraživanja u kojima su bilježe nemembranske struje s pomoću unutarstaničkih tehnika i tehnika priklješenja dijelova membrane, određivane koncentracije Ca2+ s pomoću fluorimetrijskih indikatora, i proučavani glodavački modeli ponašanja nakon ozljede živaca. Nakon ozljede živca s pomoću djelomičnog podvezivanja, pouzdan pokazatelj neuropatske boli jest uporno podizanje, trešnja i lizanje šapice nakon podražaja oštrim predmetom. Primarni senzorički neuroni izolirani u životinja s takvim ponašanjem pokazuju smanjenje ICa koji aktivira visoki napon za otprilike jednu trećinu. Ozljeda perifernog živca praktički uklanja ICa koji aktivira niski napon. Gubitak ICa smanjuje aktivaciju K+ struja koje aktivira Ca2+, koje su također i izravno smanjene u oštećenim neuronima. Kao posljedicu tih promjena membranskih struja zapisi membranskih napona pokazuju produljenje trajanja akcijskog potencijala i smanjenje naknadne hiperpolarizacije. Povisuje se podražljivost, što se vidi po depolarizaciji membranskog potancijala u mirovanju i sniženju praga depolarizacije za izbijanje akcijskoga potencijala. Za vrijeme trajne depolarizacije zbog presijecanja aksona, oštećeni nociceptivni neuroni počinju ponovljeno izbijati. Posljedično se snizuju citoplazmatske promjene Ca2+.Ukratko, neuroni s presječenim aksonima, navlastito oni koji daju osjet boli, postaju nestabilni i nekon periferne ozljede povisuje im se podražljivost. Liječenje gubitka neuronskoga ICa u visini ozljede ganglija dorzalnog korijena moglo bi predstavljati nov pristup liječenju neuropatske boli
Bibliografija: 102
Keywords: Neuropatska bol -- Oštećenje živca -- Periferni živci -- Neuroni -- Aksoni -- Kalcijevi ioni -- Podražljivost