Implantable intrathecal pumps for chronic pain : highlights and updates - Knight, Karen H. (Array, 2007)
Primjena intratekalnih pumpi za ublažavanje kroničke boli je sve raširenija. Cilj ovog članka jest napraviti pregled literature o ugrađenim uređajima koji se rabe za ublažavanje i istaknuti ono što je najvažnije.Članci su prikupljeni iz baze podataka Medline i napravljen je njihov pregled.Opisani su kriteriji za izbor pacijenata, provedba istraživanja, i kirurške tehnike.Napravljen je i pregled uputa za uporabu intratekalnih lijekova koje su odredile skupine stručnjaka.Također smo raspravili pregled poznatih komplikacija i njihovih posljedica.Zaključak je da se intretekalne crpke previše koriste jer još uvijek nema dovoljno dokaza o ishodima takvog načina liječenja.Buduća bi se istraživanja trebala usredotočiti na mjerenje ishoda funkcionalnim parametrima a ne stupnjevanjem boli koje je do sad rabljeno